Ramen to japońska zupa, przygotowana od podstaw, na wywarze mięsnym, z dodatkiem sosu sojowego lub miso oraz różnych składników, wśród których makaron odgrywa główną rolę. Można więc napisać, że ramen to danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników, których rodzaj zależy od zastosowanej receptury.
Sama nazwa potrawy pochodzi od chińskiego słowa „lāmiàn” (拉麺), oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej, spożywanego w Chinach, skąd to ramen przywędrował do Japonii.
Rodzajów ramenu jest bardzo wiele. Nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz wymyśla własną niepowtarzalną recepturę. Wyróżnia się kilkadziesiąt jej typów, a do najpopularniejszych należą:
tonkotsu przygotowany jest na bazie bogatego wywaru z mięsa wieprzowego. W efekcie posiada gęstą konsystencję i jest dość tłusty. Do zupy dodaje się niewielką ilość warzyw oraz czasem mięsa. Często serwowany jest z pastą z nasion sezamu.
W przeciwieństwie od innych zup japońskich, tę odmianę, często przygotowuje się na ostro. Wystarczy szczypta czarnego pieprzu, kilka kropel oleju chili lub 3 pieprzu syczuańskiego
silnie zjaponizowana odmiana potrawy, pochodząca z Hokkaido. Przyrządzana jest na bazie mięsa z kurczaka i ryb oraz silnie przyprawiana pastą miso. Podaje się ją wraz z dodatkiem kiełków sojowych, sezamu, cebuli, wieprzowiny, kapusty pekińskiej, białego pieprzu i czosnku
stanowi najbardziej podobną do typowych, chińskich zup odmianę ramenu. Podobnie jak one jest rodzajem lekkiego, odtłuszczonego rosołu przyrządzanego na bazie kurzego mięsa lub wieprzowiny. W jej skład wchodzi głównie drób lub pulpety drobiowe, ryby, kapusta pekińska, cebula lub szczypiorek, pory i pędy bambusa
Ramen należy do grupy potraw typu fast food, a na jest pierwowzorem zup błyskawicznych.
Aż trudno w to uwierzyć mając na uwadze różnorodny, ZDROWY skład tego dania.
Pyszna propozycja dla osób, które interesują się zdrową, orientalną kuchnią!
U nas znajdziecie pełną ofertę orientalnych produktów.